środa, 10 czerwca 2015

Serowa kostka z kiwi

2


Trzy różne warstwy na miękkim i puszystym biszkopcie. Pierwsza to warstwa serowa, druga to mus z kiwi a trzecia to pianka z bitej śmietany. Każda z nich zawiera dodatek galaretki ( oczywiście o smaku kiwi ) dzięki czemu nie wymagają one dodatkowego usztywniania żelatyną. Według oryginalnego przepisu ciasto złożone było z dwóch warstw serowych, ale ja postanowiłam zrezygnować z jednej i zastąpiłam ją pianką z bitej śmietany. Całość tworzy bardzo udaną kompozycję smakową. Nie jest to ani za słodkie, ani za kwaśne. Ciasto jest dosyć pracochłonne dlatego jego przygotowanie najlepiej rozłożyć na dwa dni. Efekt końcowy na pewno wynagrodzi nam cały trud. Polecam. 

Serowa kostka z kiwi 

Biszkopt:
3 duże jajka
70 g cukru
2 łyżki zimnej wody
1 łyżka oleju
80 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
350 g twarogu sernikowego
200 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka o smaku kiwi
200 ml wrzącej wody

Mus z kiwi:
10 bardzo dojrzałych kiwi
1 łyżka cukru pudru
2 galaretki o smaku kiwi
350 ml wrzątku

Pianka śmietankowa:
500 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka o smaku kiwi
250 ml wrzącej wody

Biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę (około 5 minut). Dodać olej z wodą i krótko zmiksować. Dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Przelać do blachy o wymiarach 25x30 cm i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i piec na złoto przez 20 minut. Gotowy biszkopt wystudzić bez wyjmowania go z blachy.

Masa serowa: galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej twaróg i zmiksować krótko do połączenia. Wlać zimną ale jeszcze płynną galaretkę i ponownie krótko zmiksować do połączenia składników. Masę serową przelać na biszkopt i wstawić do lodówki na kilka godzin aby stężała. 

Mus z kiwi: kiwi obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, zagotować i zdjąć z ognia. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie i od razu przelać do garnka z kiwi. Wystudzić a następnie zmiksować blenderem na gładki mus. Lekko tężejącą masę przelać na warstwę serową i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.

Pianka śmietankowa: galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić aby całkowicie wystygła. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Nie przerywając miksowania dodać zimną i jeszcze płynną galaretkę. Zmiksować krótko do połączenia składników. Gotową masę równo rozsmarować na musie z kiwi i całość wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Gotowe ciasto pokroić w kostkę i udekorować plasterkami świeżego kiwi. Przechowywać w lodówce. 


2 komentarze: