poniedziałek, 10 października 2016

Ciasto waniliowe z agrestem i bezową pianką

0


Lubię ciasta z kwaśnymi owocami, dlatego latem kupuję trochę więcej sezonowych owoców i zamrażam je, aby móc cieszyć się ich smakiem również jesienią i zimą. W zamrażarce znalazłam woreczek z tegorocznym agrestem a nic tak nie pasuje do kwaśnego agrestu, jak słodka beza. Padło, więc na pyszne waniliowe ciasto z dużą ilością agrestu i jeszcze większą ilością bezowej pianki. Polecam bardzo serdecznie. 

Ciasto waniliowe z agrestem i bezową pianką

Ciasto:
5 żółtek 
50 ml wody
150 g drobnego cukru
1 łyżeczka pasty z wanilii
100 ml mleka
280 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g roztopionego masła
600 g agrestu

Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Żółtka, cukier oraz wodę umieścić w misie i ubić na jasną, puszystą masę. Do powstałej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie dodać mleko i pastę z wanilii. Całość bardzo delikatnie wymieszać do połączenia składników. Gotowe ciasto przelać do blachy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC bez termoobiegu i piec przez 15-20 minut. Pod koniec pieczenia przygotować bezową piankę. 

Bezowa pianka:
5 białek
220 g drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać w kilku porcjach cukier i dalej zmiksować do powstania sztywnej i błyszczącej masy. Na koniec dodać sok z cytryny i krótko wymieszać. Na podpieczonym cieście równomiernie ułożyć agrest. Na nim równo rozsmarować bezową masę i całość ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 140ºC bez termoobiegu. Piec przez 30 minut a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec jeszcze 20 minut. Gotowe ciasto całkowicie wystudzić na kratce kuchennej.   

0 komentarze:

Prześlij komentarz