piątek, 17 czerwca 2016

Makowiec na kruchym cieście

4


Tradycyjny makowiec na kruchym cieście z puszystą masą makową i cytrynową polewą. Ciasto idealne na Święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Najlepsze z domową masą makową wypełnioną dużą ilością bakalii. Ciasto utrzymuje świeżość przez kilka dni a na dodatek świetnie się mrozi (oczywiście bez polewy lukrowej). Ciasto upiekłam w małej blaszce, dlatego jest bardzo wysokie. Polecam bardzo serdecznie.

Makowiec na kruchym cieście

Kruche ciasto:
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
szczypta soli
250 g zimnego masła
3 żółtka

Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić na jednolite ciasto (można malakserem). Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Blachę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta ponownie zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki, natomiast drugą część ciasta rozwałkować na dnie blachy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC bez termoobiegu. Podpiec na złoto przez 15 minut a w tym czasie przygotować masę makową. 

Masa makowa:
400 g suchego maku
100 g miękkiego masła
50 g mąki pszennej
szczypta soli
5 jajek
1 i 1/3 szklanki cukru
1 łyżka kakao
2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
 dowolna ilość bakalii

Mak najlepiej ugotować i zmielić dzień wcześniej. Mak zalać gorącą wodą do pokrycia i pogotować na małym ogniu przez 30 minut. Wystudzić, odsączyć z nadmiaru wody i zmielić trzykrotnie. Białka oddzielić od żółtek i odstawić na później. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać w kilku porcjach zmielony mak i dokładnie zmiksować. Następnie dodać miękkie masło, mąkę pszenną, kakao oraz ekstrakt migdałowy. Całość dokładnie zmiksować do połączenia składników. Białka ubić ze szczyptą soli, przełożyć do masy makowej i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Na koniec wsypać bakalie, wymieszać i rozsmarować na podpieczonym cieście (wcześniej można na nim rozsypać kilka łyżek bułki tartej, aby pochłonęła nadmiar wilgoci z masy makowej). Resztę schłodzonego ciasta rozwałkować i przełożyć na masę makową znajdującą się w blaszce. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i piec na złoto przez 50-60 minut. Po tym czasie ciasto wystudzić a następnie udekorować lukrem. 

Polewa lukrowa:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny

W misie umieścić cukier puder, dodać gorącą wodę i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać do powstania gładkiej i błyszczącej polewy. W razie konieczności gęstość lukru regulować dodatkową ilością cukru pudru lub wody. Gotową polewę przelać na ciasto i równo rozprowadzić na jego powierzchni. Posypać ziarenkami suchego maku. 


4 komentarze: