niedziela, 26 czerwca 2016

Sernik na kruchym cieście z truskawkami i kruszonką

6


Delikatny i kremowy sernik z dodatkiem kruchego ciasta i świeżych truskawek. Oczywiście można go upiec z innymi owocami. Latem z sezonowymi a zimą z mrożonymi. Sernik jest naprawdę bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeden z moich ulubionych. Takie serniki nigdy się nie nudzą i wszystkim smakują. Polecam.

Sernik na kruchym cieście z truskawkami i kruszonką

Masa serowa:
800 g zmielonego twarogu
2/3 szklanki cukru 
1 budyń śmietankowy w proszku
1 łyżeczka pasty z wanilii
1 jajko
400 g truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej

W misie umieścić: twaróg, cukier, budyń, pastę z wanilii i jajko a następnie całość krótko zmiksować do powstania gładkiej i jednolitej masy. Odstawić na bok i przygotować ciasto. 

Kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160 g zimnego masła
1 jajko

Wszystkie składniki wyrobić na jednolite ciasto i podzielić na dwie równe części. Blachę o wymiarach 18 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia a jej dno wylepić połową przygotowanego ciasta. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z mąką ziemniaczaną i ułożyć na masie serowej. Wierzch pokryć resztą ciasta - ścierając je na tarce lub odrywając palcami kawałek po kawałku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i piec na złoto przez 40 minut. Gotowy sernik wystudzić i posypać cukrem pudrem. 

6 komentarzy:

  1. musi być przepyszne! Zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik jest bardzo dobry i zdecydowanie zalicza się do tych ulubionych :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota! robię ten sernik co święta i nigdy się nie znudzi! :)

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Tylko jedno jajko do masy serowej????o kurcze to super, wygląda on na bardzo apetyczny serniczek, taki wilgotny i zbity.Ja nie przepadam za lekkimi, piankowymi sernikami i chętnie wypróbuje innych przepisy.Czy mogę dać zamiast truskawek, bo teraz ich nie ma, np. mrożone wiśnie??jeśli tak to muszę je wpierw rozmrozić prawda???

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak :) Do takiej dużej ilości sera dodajemy tylko jedno jajko :) Sernik jest przepyszny. Wilgotny i kruchy. Można wykorzystać ulubione owoce, świeże lub mrożone. Poza sezonem korzystam z mrożonych owoców. Nie rozmrażam ich, za to obtaczam je w niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej, która zagęszcza sok jaki puszczają owoce podczas pieczenia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń