piątek, 3 czerwca 2016

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

2


Kruche ciasto ze słodko-kwaśnym nadzieniem rabarbarowym i złocistą kruszonką. Proste i szybkie ciasto do przygotowania w wolnej chwili. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe podane z lodami waniliowymi. Ciasto można upiec z innymi sezonowymi owocami. Polecam bardzo serdecznie. 

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 
185 g zimnego masła
3 duże żółtka

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, kwaśną śmietanę, zimne masło, żółtka i całość szybko wyrobić na gładkie i jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 60 minut. Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na dnie blachy a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i podpiec na złoto przez 15-20 minut. W tym czasie przygotować nadzienie rabarbarowe.

Nadzienie rabarbarowe:
1 kg rabarbaru
6 łyżek cukru
dżemu truskawkowy

Rabarbar umyć i pokroić na 2 cm kawałki. Przełożyć na patelnię, posypać cukrem i smażyć przez kilka minut na małym ogniu, aby cukier rozpuścił się a rabarbar zmiękł. Gotowy rabarbar odsączyć z nadmiaru soku. Przełożyć do miski, dodać kilka łyżeczek dżemu truskawkowego i dokładnie wymieszać. Następnie przygotować kruszonkę.

Kruszonka:
185 g mąki pszennej
16 g cukru wanilinowego
100 g cukru
125 g masła

Wszystkie składniki umieścić w misie i rozetrzeć między palcami do powstania kruszonki. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, rozsmarować na nim nadzienie rabarbarowe i posypać kruszonką. Całość ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i piec na złoto przez 30-40 minut. Gotowe ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem. 



2 komentarze: