Niedawno znalazłam ten przepis w internecie i postanowiłam go wypróbować. Jak się okazało był to strzał w dziesiątkę. Chlebki są łatwe w przygotowaniu i bardzo szybkie w pieczeniu. Idealne do przygotowania zdrowej wersji kebabu.
Domowe chlebki pita
Składniki:
2,5 szklanki wody
25 g świeżych drożdży
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
1 kg mąki
Wodę lekko podgrzać. Świeże drożdże wkruszyć do miski i zalać wcześniej podgrzaną wodą. Mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać sól i mąkę. Wyrabiać ręką lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego do momentu aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od miski. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aż podwoi swoją objętość. Piekarnik z dużą płaską blachą nagrzać do 275 stopni beż termoobiegu. Blat lekko podsypać mąką i wyłożyć na nim wyrośnięte ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części a następnie każdą podzielić na 8 mniejszych części. Można uformować dwa wałki i pokroić je nożem lub odrywać po kawałku ciasta. W Ten sposób powstanie 16 kawałków ciasta które uformować w małe kulki i rozwałkować na cienkie placki. Gotowe placki ułożyć na gorącej blaszce i piec w piekarniku bez termoobiegu około 5 minut do złotego koloru. Gdy placki będą gotowe wyłożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia nakryte ściereczką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz