Chrupiące gniazda bezowe. Są dosyć pracochłonne w przygotowaniu
ale gdy tylko je spróbujecie na pewno zrozumiecie że warto było poświęcić swój czas na przygotowanie ich. Dla mnie
najlepszym dodatkiem do nich jest bita śmietana i maliny ale tak naprawdę każdy owoc
będzie pasował.
Gniazda bezowe
Składniki:
4 białka
szczypta soli
220 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki:
4 białka
szczypta soli
220 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
Dużą płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową.
Piekarnik włączyć i ustawić na 80 stopni z termoobiegiem. Białka ze szczyptą
soli umieścić w dużej misce metalowej i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
małymi porcjami cukier i ubijać do powstania gładkiej i błyszczącej masy. Na
sam koniec dodać sok z cytryny i ubijać jeszcze do momentu aż cukier całkowicie
się rozpuści i nie będzie wyczuwalny między palcami. Gotową masę przełożyć do
rękawa cukierniczego z metalową tylką np. 1M i wyciskać na papier. Najpierw
utworzyć okrągły spód a następnie boki z pojedynczych okręgów. Gotowe bezy wstawić do piekarnika na środkowy
poziom i suszyć w 80 stopniach przez 4-5
godzin. Po tym czasie bezy powinny być chrupiące wewnątrz i na zewnątrz.
Pieczone krócej będą bardziej ciągnące ale również bardzo smaczne. Bezy należy przechowywać w suchym zamkniętym pojemniku. Od wilgoci beza mięknie. Podawać z bitą śmietaną i ulubionymi owocami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz