czwartek, 27 marca 2014

Gniazda bezowe

0


Chrupiące gniazda bezowe. Są dosyć pracochłonne w przygotowaniu ale gdy tylko je spróbujecie na pewno zrozumiecie że warto było poświęcić swój czas na przygotowanie ich. Dla mnie najlepszym dodatkiem do nich jest bita śmietana i maliny ale tak naprawdę każdy owoc będzie pasował.

Gniazda bezowe

Składniki: 

4 białka 
szczypta soli
220 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

Dużą płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Piekarnik włączyć i ustawić na 80 stopni z termoobiegiem. Białka ze szczyptą soli umieścić w dużej misce metalowej i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać małymi porcjami cukier i ubijać do powstania gładkiej i błyszczącej masy. Na sam koniec dodać sok z cytryny i ubijać jeszcze do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści i nie będzie wyczuwalny między palcami. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową tylką np. 1M i wyciskać na papier. Najpierw utworzyć okrągły spód a następnie boki z pojedynczych okręgów.  Gotowe bezy wstawić do piekarnika na środkowy poziom i suszyć  w 80 stopniach przez 4-5 godzin. Po tym czasie bezy powinny być chrupiące wewnątrz i na zewnątrz. Pieczone krócej będą bardziej ciągnące ale również bardzo smaczne. Bezy należy przechowywać w suchym zamkniętym pojemniku. Od wilgoci beza mięknie. Podawać z bitą śmietaną i ulubionymi owocami.

0 komentarze:

Prześlij komentarz