Pyszny kremowy sernik pieczony w kąpieli wodnej. Można go przygotować w różnych wersjach smakowych z różnymi spodami i musami. Ja najbardziej lubię wersję bez spodu i z musem malinowym który jest lekko kwaśny i wspaniale komponuje się ze słodkim smakiem sera. Bardzo serdecznie polecam każdemu kto lubi takie serniki.
Kremowy sernik z musem malinowym
Mus malinowy:
100-150
g mrożonych malin
1-2
łyżeczek cukru
Maliny rozmrozić i zmiksować na drobno. Następnie przełożyć do drobnego sitka i za pomocą łyżki przetrzeć tak by cały sok przeleciał do miseczki a na sitku pozostały tylko pestki ( pestki wyrzucamy). Do musu dodać cukier i wymieszać żeby się rozpuścił.
Maliny rozmrozić i zmiksować na drobno. Następnie przełożyć do drobnego sitka i za pomocą łyżki przetrzeć tak by cały sok przeleciał do miseczki a na sitku pozostały tylko pestki ( pestki wyrzucamy). Do musu dodać cukier i wymieszać żeby się rozpuścił.
Masa serowa:
500 g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie (może być kupny w wiaderku)
500 g sera mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki cukru
5 jajek
1/3 szklanki śmietanki kremówki 36%
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dno szczelnej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Przygotować duże naczynie żaroodporne lub blachę którą wykorzystamy do pieczenia sernika w kąpieli wodnej. W czajniku zagotować dużą ilość wody, która później będzie wykorzystana do pieczenia
sernika. Piekarnik ustawić na 170°C grzanie góra dół bez termoobiegu. Do dużej miski wrzucić ser twarogowy, ser
mascarpone i 3 łyżki mąki. Za pomocą miksera wymieszać delikatnie do połączenia
się składników. Cały czas miksując stopniowo dodać cukier. Następnie wbić po
kolei po jednym jajku za każdym razem miksując na małych obrotach do połączenia składników. Na sam
koniec dodać kremówkę i ekstrakt waniliowy. Całość krótko zmiksować. Gotową masę serową przelać do tortownicy. Na powierzchni masy serowej wyłożyć
mus malinowy i za pomocą małej wykałaczki wykonać kilka wzorów w musie i masie
serowej. Wzory mogą być dowolne np ósemki. Zagotowaną wodę wlać do
naczynia żaroodpornego i umieścić je w piekarniku na najniższym poziomie. Tortownicę z masą serową wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec
jeszcze przez 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć a sernik stopniowo wystudzić: przez 15 minut w zamkniętym piekarniku, następne 15 minut w otwartym piekarniku a na samym końcu całkowicie wystudzić na blacie kuchennym. Gdy sernik będzie już zimny wstawić go do lodówki bez nakrycia na cały
dzień lub całą noc. Im dłużej będzie się chłodził tym lepiej. Kroić nożem
zanurzonym na chwilę we wrzątku. Sernik
przechowywać w lodówce.
0 komentarze:
Prześlij komentarz