środa, 26 marca 2014

Sernik z musem malinowym

0


Pyszny kremowy sernik pieczony w kąpieli wodnej. Można go przygotować w różnych wersjach smakowych z różnymi spodami i musami. Ja najbardziej lubię wersję  bez spodu i z musem malinowym który jest lekko kwaśny i wspaniale komponuje się ze słodkim smakiem sera. Bardzo serdecznie polecam każdemu kto lubi takie serniki.

Kremowy sernik z musem malinowym

Mus malinowy:
100-150 g mrożonych malin
1-2 łyżeczek cukru

Maliny rozmrozić i zmiksować na drobno. Następnie przełożyć do drobnego sitka i za pomocą łyżki przetrzeć tak by cały sok przeleciał do miseczki a na sitku pozostały tylko pestki ( pestki wyrzucamy). Do musu dodać cukier i wymieszać żeby się rozpuścił.

Masa serowa:
500 g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie (może być kupny w wiaderku) 
500 g sera mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki cukru
5 jajek
1/3 szklanki śmietanki kremówki 36%
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dno szczelnej tortownicy o średnicy 26 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować duże naczynie żaroodporne lub blachę którą wykorzystamy do pieczenia sernika w kąpieli wodnej.  W czajniku zagotować dużą ilość wody, która później będzie wykorzystana do pieczenia sernika. Piekarnik ustawić na 170°C  grzanie góra dół bez termoobiegu. Do dużej miski wrzucić ser twarogowy, ser mascarpone i 3 łyżki mąki. Za pomocą miksera wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Cały czas miksując stopniowo dodać cukier. Następnie wbić po kolei po jednym jajku za każdym razem miksując na małych obrotach do połączenia składników. Na sam koniec dodać kremówkę i ekstrakt waniliowy. Całość krótko zmiksować. Gotową masę serową przelać do tortownicy. Na powierzchni masy serowej wyłożyć mus malinowy i za pomocą małej wykałaczki wykonać kilka wzorów w musie i masie serowej. Wzory mogą być dowolne np ósemki. Zagotowaną wodę wlać do naczynia żaroodpornego i umieścić je w piekarniku na najniższym poziomie. Tortownicę z masą serową wstawić  do piekarnika nagrzanego do 170°C na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć a sernik stopniowo wystudzić: przez 15 minut w zamkniętym piekarniku, następne 15 minut w otwartym piekarniku a na samym końcu całkowicie wystudzić na blacie kuchennym. Gdy sernik będzie już zimny wstawić go do lodówki bez nakrycia na cały dzień lub całą noc. Im dłużej będzie się chłodził tym lepiej. Kroić nożem zanurzonym na chwilę we wrzątku. Sernik przechowywać w lodówce.

0 komentarze:

Prześlij komentarz