piątek, 13 maja 2016

Ciasto migdałowe z malinami, rabarbarem i kruszonką

0


Bardzo aromatyczne i wilgotne ciasto migdałowe z malinami, rabarbarem i migdałową kruszonką. Posypane dużą ilością cukru pudru. Jest proste i szybkie do przygotowania. Na pewno wszystkim zasmakuje. Polecam bardzo serdecznie.

Ciasto migdałowe z malinami, rabarbarem i kruszonką

Ciasto:
1 jajko
4 żółtka
3/4 szklanki drobnego cukru
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki zmielonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
400 g pokrojonego rabarbaru
200 g malin

Do miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone migdały, wymieszać i odstawić na bok. W osobnej misie ubić jajka z żółtkiem i cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać ekstrakt z wanilii, roztopione masło i przesianą mąkę. Całość dokładnie wymieszać łyżką, aby składniki połączyły się ze sobą. Ciasto przełożyć do kwadratowej blachy o wymiarach 25 x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć rabarbar z malinami a następnie całość posypać kruszonką. 

Kruszonka:
100 g zmielonych migdałów
80 g mąki pszennej
100 g drobnego cukru
16 g cukru wanilinowego
100 g miękkiego masła

Wszystkie składniki umieścić w misie i rozetrzeć między palcami do powstania kruszonki. Rozsypać na cieście i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC bez termoobiegu. Piec na złoto przez około 40 minut. Gotowe ciasto wystudzić i obficie posypać cukrem pudrem. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz