niedziela, 29 maja 2016

Tarta z nadzieniem śmietanowym i borówką amerykańską

0


Krucha tarta z delikatnym kremowym nadzieniem z kwaśnej śmietany i borówki amerykańskiej. Jest naprawdę bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Nie jest ani za słodka, ani za kwaśna. Idealna do popołudniowej kawy i herbaty. Na pewno wszystkim zasmakuje. Polecam bardzo serdecznie. 

Tarta z nadzieniem śmietanowym i borówką amerykańską

Kruche ciasto:
160 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
szczypta soli
1 duże żółtko
2 łyżeczki zimnej wody
115 g zimnego masła

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i wyrobić na jednolite ciasto. Gotowe owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 60 minut. Metalową formę na tartę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na duży placek a następnie wyłożyć nim dno i boki formy. Nakryć folią spożywczą i ponownie schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie ciasto oprószyć mąką pszenną, nakryć papierem do pieczenia i obciążyć ceramicznymi kulkami. Piekarnik rozgrzać do 210ºC bez termoobiegu. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190ºC, wstawić formę z ciastem i podpiec na złoto przez 15 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. 

Śmietanowe nadzienie:
225 g kwaśnej śmietany 18%
55 g śmietany creme fraiche
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki pszennej
szczypta soli 
2 duże jajka
100 g cukru
kilka borówek amerykańskich 

Wszystkie składniki umieścić w misie i krótko zmiksować do otrzymania gładkiej i jednolitej masy.  Gotową  masę przelać na podpieczony spód, posypać borówką amerykańską i ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoto przez 20-30 minut ( krem powinien być ścięty i równo upieczony). Gotową tartę wystudzić a następnie posypać cukrem pudrem. 



0 komentarze:

Prześlij komentarz