środa, 11 maja 2016

Sernik waniliowy na kruchym cieście z rabarbarem i kruszonką

2


Po dłuższej przerwie zapraszam na przepyszny sernik waniliowy na kruchym cieście z rabarbarem i kruszonką. Sezon na rabarbar już się rozpoczął, więc to dobra okazja na upieczenia tego ciasta. Sernik jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Według oryginalnego przepisu do ciasta należy dodać 3 łyżki kakao, dzięki czemu otrzymamy czekoladowe ciasto na spód i kruszonkę. Jednak ja z niego zrezygnowałam i postanowiłam przygotować tradycyjne ciasto. Oczywiście sernik wyszedł przepyszny. Kremowy i bardzo waniliowy. Polecam bardzo serdecznie. 

Sernik waniliowy na kruchym cieście z rabarbarem i kruszonką

Kruche ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g zimnego masła
1 jajko

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i wyrobić na jednolite ciasto. Gotowe spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. W tym czasie przygotować masę serową. 

Masa serowa:
500 g zmielonego twarogu
250 g sera mascarpone
2/3 szklanki cukru pudru
1 budyń waniliowy w proszku
1 łyżeczki pasty z wanilii
1 jajko

Ser mascarpone i twaróg umieścić w misie a następnie krótko zmiksować. Dodać cukier puder, budyń w proszku, pastę z wanilii i jajko. Całość krótko zmiksować do połączenia składników i powstania jednolitej masy. Odstawić na bok i przygotować rabarbar. 

Dodatkowo:
400 g rabarbaru
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Rabarbar umyć i pokroić na 2 cm kawałki (bez obierania). Przełożyć do miski, dodać cukier puder, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180ºC bez termoobiegu. Dno tortownicy o średnicy 25 cm lub blachy o wymiarach 18 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części: jedną większą, drugą mniejszą. Większą część ciasta rozwałkować na dnie blachy. Na nie wylać masę serową. Na masie serowej ułożyć pokrojony rabarbar.  Wierzch posypać resztą ciasta startego na dużych oczkach tarki. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto przez 45 minut. Gotowy sernik wystudzić a następnie posypać cukrem pudrem.




2 komentarze: