niedziela, 15 maja 2016

Tarta cytrynowa z serem ricotta i czekoladą

5


Przepyszna tarta z delikatnym nadzieniem z serka ricotty, skórki cytrynowej i kawałków czekolady. Obficie posypana cukrem pudrem. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i na pewno zrobi wrażenie na wszystkich gościach. Smakuje jak najlepszy kremowy sernik z dodatkiem kruchego ciasta.  Polecam bardzo serdecznie.

 Tarta cytrynowa z serem ricotta i czekoladą

Kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
100 g cukru pudru
szczypta soli
125 g zimnego masła
1 jajko

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i wyrobić na elastyczne ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut. Metalową formę na tartę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części: jedną  większą, drugą mniejszą. Większą część ciasta rozwałkować na duży placek a następnie przełożyć go do metalowej formy i dokładnie wylepić nim dno i boki formy.  Mniejszą część ciasta rozwałkować na cienki placek i pociąć go na wąskie paski. Następnie przygotować serowe nadzienie.

Nadzienie:
1 jako
1 żółtko
150 g cukru
750 g serka ricotta
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
skórka starta z 1/2 cytryny
40 g czekoladowych kropelek

Wszystkie składniki (prócz czekolady) umieścić w misie i krótko zmiksować do ich połączenia. Na koniec dodać czekoladowe kropelki, delikatnie wymieszać i rozsmarować na cieście znajdującym się w metalowej formie. Na górze ułożyć kratkę z ciasta pociętego na wąskie paski. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i piec na złoto przez 45 minut lub dłużnej w razie konieczności. Gotową tartę wystudzić na kratce a następnie obficie posypać cukrem pudrem. 


5 komentarzy:

  1. na mnie zrobiła ogromne wrażenie, niesamowite wręcz! uwielbiam serniki, z pewnością i ta tarta przypadłaby mi do gustu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Jestem pewna, że tarta zasmakuje :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. witam, czy w kruchym spodzie można pominąć proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Kruche ciasto z dodatkiem proszku do pieczenia ładnie rośnie i jest delikatniejsze, kiedy wykorzystujemy ciężkie nadzienie, takie jak masa serowa. Nigdy nie piekłam tego ciasta bez proszku do pieczenia, ale myślę, że można z niego zrezygnować. Pozdrawiam

      Usuń