piątek, 5 sierpnia 2016

Kruche ciasto migdałowe z malinami i rabarbarem

0


Dwie warstwy kruchego ciasta przełożone kwaśnym nadzieniem z rabarbaru i malin. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, podane z lodami waniliowymi lub śmietankowymi. Polecam bardzo serdecznie. 

Kruche ciasto migdałowe z malinami i rabarbarem 

Kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
50 g mąki migdałowej
180 g zimnego masła
100 g cukru pudru
3 łyżki zimnej wody
2 żółtka

Wszystkie składniki umieścić w misie i rozetrzeć między palcami, aby powstała kruszonka. Nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzoną kruszonkę podzielić na dwie równe części. Jedną część przełożyć na dno blachy, delikatnie przyklepać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Ciasto podpiec na złoto przez 15-20 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. 

Nadzienie:
500 g rabarbaru
200 g  malin
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Rabarbar umyć i pokroić na 2 cm kawałki. Następnie przełożyć do misy, dodać maliny, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać i rozłożyć na podpieczonym cieście. Pokryć pozostałą kruszonką i ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec na złoto przez 40 minut. Gotowe ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem. 



0 komentarze:

Prześlij komentarz