niedziela, 21 sierpnia 2016

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

0


Mój tegoroczny faworyt wśród kruchych ciast. Cudowne połączenie kruchego ciasta, kwaśnych porzeczek i słodkiej bezy, która w środku jest wilgotna a na zewnątrz sucha i chrupiąca. Ciasto długo zachowuje kruchość i świeżość. Można przygotować je w różnych wersjach smakowych, wykorzystując przykładowo: rabarbar, maliny lub jagody.  Na pewno każdemu zasmakuje. Polecam bardzo serdecznie. 

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

Ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli
4 żółtka

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i wyrobić na jednolite ciasto. Następnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia a jej dno wylepić schłodzonym ciastem. Całość nakryć folią spożywczą i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie podpiec na złoto przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC bez termoobiegu. W tym czasie przygotować nadzienie. 

Nadzienie:
500 g czerwonych porzeczek
2 łyżki skrobi ziemniaczanej

W misie umieścić czerwone porzeczki, dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Odstawić na bok i przygotować bezę.

Beza:
3 białka
szczypta soli
150 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
płatki migdałowe

Białka z solą umieścić w misie i ubić na sztywną pianę. Dodać w kilku porcjach cukier i dalej zmiksować do czasu powstania gęstej i błyszczącej masy. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i krótko wymieszać.Na podpieczonym cieście ułożyć porzeczki. Na porzeczkach delikatnie rozsmarować masę bezową. Wierzch posypać płatkami migdałowymi i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 60 minut w 120ºC z termoobiegiem. Gotowe ciasto wystudzić i przechowywać w temperaturze pokojowej. 



0 komentarze:

Prześlij komentarz