środa, 17 sierpnia 2016

Sernik na kruchym cieście z agrestem i kruszonką

2


Uwielbiam kruche ciasta z serem i owocami. Są bardzo smaczne i nigdy się nie nudzą. Można je przygotować z każdym owocem. Nie ważne czy jest świeży czy mrożony. Dużym plusem takich ciast jest łatwość i szybkość w przygotowaniu. Ten sernik na pewno wszystkim zasmakuje. Polecam bardzo serdecznie. 

Sernik na kruchym cieście z agrestem i kruszonką

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
250 g zimnego masła
2 łyżki zimnej wody
5 żółtek

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i wyrobić na jednolite ciasto. Następnie podzielić na dwie części- równe lub jedną większą a drugą mniejszą. Jedna część ciasta zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce. Drugą rozwałkować na dnie blachy o wymiarach 25 x 30 cm ( wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia ). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC bez termoobiegu i piec przez 20 minut. Po tym czasie ciasto odstawić do wystudzenia i przygotować masę serową.

Masa serowa:
750 g zmielonego sera półtłustego
250 g sera mascarpone
70 ml śmietany kremówki 36%
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczenej 
3 duże jajka
świeży agrest 

Wszystkie składniki ( oprócz agrestu) umieścić w misie i krótko zmiksować do ich połączenia. Gotową masę serową przelać na upieczone ciasto a na jej wierzchu ułożyć świeży agrest ( lekko wciskając go w masę serową ). Resztę schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i rozsypać na masie serowej i agreście. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i piec na złoto przez 50 minut. Gotowe ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem. 

2 komentarze: