sobota, 20 września 2014

Rolada "Żyrafa" z brzoskwiniami

11

'

Przepiękna i bardzo smaczna rolada czekoladowo waniliowa z brzoskwiniami i kremem z serka mascarpone i kremówki. Wzór można zmieniać dowolnie w zależności od upodobań. Wystarczy tylko waniliowym ciastem obrysować wybrany wzór a resztę pokryć czekoladowym ciastem. Polecam bardzo serdecznie. 

Rolada "Żyrafa" z brzoskwiniami 

Jasne ciasto: 
2 jajka
1/2 łyżki zimnej wody
30 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
25 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciemne ciasto:
4 jajka
1 łyżka zimnej wody 
60 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
40 g maki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
10 g gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
250 ml śmietany kremówki 36 %
1/2 szklanki cukru pudru
250 g serka mascarpone
brzoskwinie z puszki

Jasne cisto: w dużej misce ubić białka z łyżką zimnej wody. Nie przerywając miksowania dodać cukier i cukier waniliowy. Gdy powstanie sztywna i lśniąca piana dodać żółtka i zmiksować.  Następnie dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie ale dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i odłożyć.

Ciemne ciasto: w dużej misce ubić białka z łyżką zimnej wody. Nie przerywając miksowania dodać cukier i cukier waniliowy. Gdy powstanie sztywna i lśniąca piana dodać żółtka i zmiksować.  Następnie dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie ale dokładnie wymieszać. Odłożyć na chwilę.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu. Dużą blachę (np z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą jasnego ciasta narysować na papierze kontury centek. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 minutę. Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika i wylać na nią ciemne ciasto tak aby równo pokryło całą blachę i jasne ciasto. Ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10-13  minut aż ciasto równo urośnie. Gotowy biszkopt zdjąć z blachy i przełożyć na bawełnianą ściereczkę tak aby wzór pozostał na dole. Razem ze ściereczką zwinąć biszkopt w rulon i odstawić do wystygnięcia. 

Nadzienie: zimną kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i zmiksować. Na sam koniec dodać serek mascarpone i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę, Zimny biszkopt rozwinąć. Na jego wierzchu równo rozsmarować krem i posypać brzoskwiniami. Całość ponownie zwinąć w rulon ale tym razem bez ściereczki. Przełożyć na papier do pieczenia,  zawinąć jak "cukierek" i wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Kroić ostrym nożem. Przechowywać w lodówce. 


11 komentarzy: