poniedziałek, 1 września 2014

Maślane ciasteczka - idealne

2


Ciasteczka maślane z delikatną nutą soli. Sól oczywiście można pominąć a zamiast niej dodać dodatkową łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto można wyrobić za pomocą miksera a jego konsystencja jest naprawdę bardzo miła w dotyku. Nie jest to typowe kruche ciasto które zazwyczaj jest twarde i ciężkie. To jest bardzo delikatne i lekkie. Ciasteczka równo rosną i mają piękny jasny kolor. Dzieci na pewno ucieszą się z możliwości udekorowania ich za pomocą lukru lub pisaków cukrowych.  

Maślane ciasteczka - idealne

Składniki:
225 g miękkiego masła
1,5 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

W dużej misce utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. W małej miseczce roztrzepać jajko z ekstraktem waniliowym, dodać do ubitego masła i krótko zmiksować. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksować do momentu aż wszystko połączy się, ciasto będzie odchodziło od miski i nie będzie lepiło się do rąk. Następnie z ciasta uformować kulę i rozwałkować na papierze do pieczenia, lekko podsypując mąką. Za pomocą foremki wyciąć ciasteczka i delikatnie przełożyć je na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach C bez termoobiegu przez 7 minut. Podczas pieczenia obserwować ciasteczka. Gdyby zaczęły za szybko brązowieć piec krócej. Gotowe wyjąć i odczekać aż wystygną. Dopiero zimne ściągnąć z blachy. Ciasteczka twardnieją i kruszeją po pewnym czasie od upieczenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Udekorować dowolnie według gustu.



2 komentarze: