sobota, 13 września 2014

Tiramisu

2


Przepyszny i bardzo lekki deser, rodem ze słonecznej Italii. Z łatwością przygotujecie go w domowym zaciszu i bardzo miło zaskoczycie nim swoich gości podając go do popołudniowej kawy. Deser który może równać się z oryginalnym włoskim tiramisu podawanym we włoskich kawiarniach. Polecam bardzo serdecznie. 

Tiramisu

Składniki: 
1 i 1/2 szklanki wrzącej wody
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
60 ml likieru Amaretto 
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
150 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone w temp. pokojowej
około 400 g biszkoptów Savoiardi 
prawdziwe kakao do oprószenia 

Przygotować dużą prostokątną  formę o wymiarach 30 x 25 cm, najlepiej ceramiczną lub szklaną. Ze wrzątku zaparzyć kawę i całkowicie ostudzić. Następnie dodać likier Amaretto i wymieszać.  Żółtka umieścić w szklanej misie, dodać cukier puder i zmiksować. Następnie misę umieścić nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą i cały czas miksować przez 5 minut, aż powstanie jasna i puszysta masa ( dno miski nie może dotykać gotującej się wody ). Po tym czasie zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać na blacie kuchennym przez 4 minuty. Gotową odstawić do ostudzenia. W tym czasie ubić zimną kremówkę na sztywno. Ubite żółtka krótko zmiksować z serkiem mascarpone, dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Gotowy krem podzielić na 3 części. Biszkopty na chwilę zanurzyć w zimnej  kawie a następnie równo ułożyć na dnie szklanej formy. Na biszkoptach rozsmarować pierwszą część kremu i posypać równo przesianym kakao. Następnie powtórzyć tą samą czynność dwukrotnie tak aby powstały trzy warstwy biszkoptów, kremu i kakao. Gotowe wstawić do lodówki na całą noc aby całość zmiękła i połączyła się ze sobą. Kroić ostrym nożem i podawać z mocną kawą. Przechowywać w lodówce.



2 komentarze:

  1. uwielbiam! ostatnio robiłam ze świeżymi malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda znakomicie - uwielbiam tiramisu, i nie potrafię się mu oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń