Przepyszny sernik z pieczonymi truskawkami. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Wymaga jednak długiego chłodzenia w lodówce aby mógł uzyskać odpowiednią konsystencję. Sernik bardzo kremowy a truskawki dodają mu dodatkowego smaku i uroku.
Sernik z truskawkami
Składniki:
500 g twarogu sernikowego
1/2 szklanki kremówki 36 %
2 jajka
3 łyżki soku z cytryny
2/3 szklanki drobnego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
300 g truskawek świeżych lub mrożonych
cukier puder
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C bez termoobiegu. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na masę serową umieścić w dużej misie i krótko zmiksować do połączenia się składników. Gotową masę serową wylać do tortownicy. Na jej wierzchu poukładać kilka połówek truskawek, lekko wciskając je w masę serową. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 minut aż sernik ładnie urośnie i jego wierzch zetnie się. Po upieczeniu sernik wystudzić w otwartym piekarniku a następnie wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Przed podaniem sernik udekorować świeżymi truskawkami i oprószyć cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem zanurzonym na chwilę we wrzątku.
500 g twarogu sernikowego
1/2 szklanki kremówki 36 %
2 jajka
3 łyżki soku z cytryny
2/3 szklanki drobnego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
300 g truskawek świeżych lub mrożonych
cukier puder
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C bez termoobiegu. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na masę serową umieścić w dużej misie i krótko zmiksować do połączenia się składników. Gotową masę serową wylać do tortownicy. Na jej wierzchu poukładać kilka połówek truskawek, lekko wciskając je w masę serową. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 minut aż sernik ładnie urośnie i jego wierzch zetnie się. Po upieczeniu sernik wystudzić w otwartym piekarniku a następnie wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Przed podaniem sernik udekorować świeżymi truskawkami i oprószyć cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem zanurzonym na chwilę we wrzątku.
Te truskawki! Wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuń