Frużelina którą ostatnio wykorzystałam jako dodatek do przepysznych bez. Myślę że właśnie dlatego zasługuje na swój osobny wpis. W przypadku porzeczki jak i innych owoców które zawierają wysoką zawartość pektyny nie potrzebujemy żelatyny. Masa bardzo ładnie gęstnieje bez jej użycia dzięki czemu konsystencją przypomina żel. Tego typu wyroby są o niebo lepsze niż kupne produkty więc polecam serdecznie. No i oczywiście zaprawione w słoiki idealnie sprawdzą się zimową porą kiedy brakuje świeżych owoców.
Frużelina porzeczkowa
Składniki:
250 g czerwonej porzeczki
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżką mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody
Obrane porzeczki umieścić w garnku i zasypać cukrem. Podgrzać na małym ogniu do momentu, aż owoce puszczą sok a cukier rozpuści się. Dodać sok z cytryny i mąkę wymieszaną z wodą. Całość zagotować i zdjęć z palnika do wystudzenia. Przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zaprawić w słoiki.
Doskonała:)
OdpowiedzUsuńsuper !
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo :)
OdpowiedzUsuń