środa, 24 grudnia 2014

Czekoladowe pierniczki

4


Pierniczki które odbiegają od tych tradycyjnych ze względu na swój czekoladowy smak i kruchość. Są mało słodkie. Można je długo przechowywać w puszcze. Najlepsze do dekorowania lukrem dzięki swojej idealnie równej i płaskiej powierzchni. Są po prostu pyszne i do tego bardzo urocze. Polecam.

Czekoladowe pierniczki

Składniki:
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
3/ 4 szklanki cukru pudru
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
szczypta soli
180 g masła
1 jajko
3/4 szklanki melasy lub golden syrupu
55 g gorzkiej czekolady

Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną i sól. W garnuszku umieścić masło, melasę (lub golden syrup) i czekoladę połamaną na kawałki. Cały czas mieszając rozpuścić na małym ogniu, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Do wcześniej przesianych składników wbić jajko, dodać przestudzoną mieszankę czekoladową i całość dokładnie zmiksować do połączenia wszystkich składników. Powstałe ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka porcji i wałkować na placek o grubości około 3 cm. Foremkami wykrawać kształty o podobnej wielkości (będą równo piekły się) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC  przez 10-12 minut. Gotowe przełożyć na kratkę, wystudzić i dowolnie udekorować np. lukrem królewski.


4 komentarze: