sobota, 27 grudnia 2014

Makowiec z żurawiną na kruchym cieście

1


Jeden z lepszych makowców jakie kiedykolwiek jadłam. Dodatek żurawiny nadaje ciastu bardzo świeżego i oryginalnego smaku. Wierzch i spód makowca przygotowany jest z kruchego ciasta. Bardzo długo zachowuje świeżość i kruchość. Całość jest bardzo, bardzo smaczna. Polecam. 

Makowiec z żurawiną na kruchym cieście

Konfitura żurawinowa:
400 g świeżej lub mrożonej żurawiny
4 łyżki cukru

Żurawinę z cukrem umieścić w garnku i zagotować na małym ogniu do popękania. Gotować jeszcze chwilę aż żurawina zmięknie i powstanie gęsta konfitura. 

Masa makowa:
gorąca woda
250 g maku
30 g miękkiego masła
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki płynnego miodu
100 g suszonej żurawiny
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka mielonych migdałów
1 łyżeczka ekstraktu
2 białka ubite na sztywną pianę

Mak umieścić w dużym garnku, zalać gorącą wodą do przykrycia i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Następnie zdjąć z ognia i wystudzić. Odsączyć z nadmiaru wody i zmielić dwukrotnie za pomocą maszynki do mielenia mięsa z drobnym sitkiem. Do zmielonej masy dodać pozostałe składniki, zmiksować, a na sam koniec ubite białka i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. 

Kruche ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g miękkiego masła 
120 g drobnego cukru 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt waniliowy umieścić w misie i rozetrzeć między palcami do uzyskania kruszonki. Połowę kruszonki wysypać na dno tortownicy i lekko uklepać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i podpiec przez 15 minut do jasnozłotego koloru. Następnie na podpieczone ciasto wyłożyć całą masę makową, na niej rozsmarować konfiturę żurawinową i posypać resztą kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez 45 minut do złotego koloru kruszonki. Gotowe wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem. 

1 komentarz: