piątek, 19 grudnia 2014

Piernikowe choinki

4


Bardzo urocze choinki wykonane z pierniczków i śnieżnobiałego lukru królewskiego. Warto podarować je naszym bliskim, jako prezent świąteczny. Wystarczy zapakować je w przezroczystą folię lub celofan i związać ozdobną wstążeczką. Tak podarowane na pewno zrobią na każdym ogromne wrażenie. Z poniższego przepisu przygotowałam 12 choinek, ale ich ilość może zmienić się w zależności od kształtu użytych foremek i od grubości wykrawanych pierniczków. Polecam bardzo serdecznie. 

Piernikowe choinki 

Ciasto na pierniczki:
230 g miękkiego masła masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka płynnego miodu
1 duże jajko
4 i 1/2 szklanki mąki
2-4 łyżek gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
2 łyżki przyprawy korzennej do pierników
szczypta soli

Lukier królewski:
4 białka
4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Ciasto na pierniczki: w dużej misie umieścić masło z cukrem pudrem i utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodać miód i krótko zmiksować. Następnie dodać jajka i ponownie zmiksować. Na sam koniec do masy przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną, sól i zmiksować lub wyrobić ręką, aby uzyskać jednolite i plastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny lub całą noc. Schłodzone ciasto porcjami rozwałkować na blacie podsypanym mąką i wykrawać z niego dowolne kształty ( różnej wielkości np gwiazdki lub kwiatuszki ). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 ºC . Duże elementy piec około 8 minut, małe elementy piec około 4 minut. Pierniczki najlepiej obserwować podczas pieczenia, aby nabrały ładnego brązowego koloru i nie spaliły się. Gotowe przełożyć na kratkę i wystudzić ( ja swoje pierniki składałam i dekorowałam lukrem dopiero następnego dnia ).

Lukier królewski: w dużej misie ubić białka na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodać małymi porcjami cukier puder, najlepiej łyżka po łyżce, dokładnie miksując. Na sam koniec dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Teraz zacząć składanie choinek, wykorzystując największy piernik jako jej podstawę, a kończąc na najmniejszym pierniczku który będzie jej wierzchołkiem. Na każdym pierniku rozsmarować dużą ilość lukru królewskiego dzięki czemu będą ładnie wyglądać, a wszystkie elementy skleją się ze sobą bez problemu i utworzą stabilną konstrukcję. Gotowe odstawić na kilka godzin, a gdy lukier wyschnie zapakować w przezroczystą folię lub celofan.  



4 komentarze: