Pierniczki w gorzkiej czekoladzie, nadziewane powidłami śliwkowymi. Są naprawdę bardzo dobre, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Lepsze od tych ze sklepu. Bardzo szybkie do przygotowania. Wystarczy sięgnąć do lodówki po ciasto długo dojrzewające, które zostało przygotowane dwa miesiące temu z myślą o pierniku staropolskim.
Staropolskie pierniczki w czekoladzie
Ciasto:
500 g naturalnego miodu
1 i 1/2 szklanki cukru
250 g masła
1 kg maki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
80 g przyprawy korzennej do piernika
1 i 1/2 szklanki cukru
250 g masła
1 kg maki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
80 g przyprawy korzennej do piernika
Polewa czekoladowa:
200 g czekolady
40 g masła
Dodatkowo:
powidła śliwkowe
Ciasto: W dużym garnku umieścić miód, cukier, masło i na małym ogniu roztopić. Doprowadzić do wrzenia i dokładnie wymieszać, aby cukier całkowicie rozpuścił się. Odstawić do wystudzenia. Następnie przelać do dużej miski i dodać pozostałe składniki: mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, mleko, jajka, sól i przyprawę korzenną. Całość dokładnie wyrobić mikserem do połączenia składników ( powinno powstać gęste i lepiące ciasto). Przełożyć do czystej szklanej misy, nakryć ściereczką i odstawić do lodówki na 4-6 tygodni. Ciasto w tym czasie pod wpływem niskiej temperatury bardzo zgęstnieje, do konsystencji tradycyjnego ciasta, nadającego się do rozwałkowania. Po tym czasie z ciasta oderwać nieduży kawałek i rozwałkować go na placek o grubości 3 mm. Za pomocą szklanki z ciasta wykroić koła, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdego ułożyć po łyżeczce powideł śliwkowych i nakryć kolejnym kołem. Następnie za pomocą metalowej foremki o dowolnym kształcie ( np. serduszkiem lub gwiazdką ) wyciąć pierniczek układając ją na samym środku złożonych kół i mocno dociskając. Nadmiar ciasta wykorzystać do ponownego rozwałkowania i nadziewania. Nadziane pierniczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez 10 minut. Gotowe przełożyć na kratkę i udekorować polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa: masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i udekorować pierniczki. Można wykorzystać do tego pędzelek lub po prostu każdy pierniczek zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do zastygnięcia.
Smacznie ;))
OdpowiedzUsuń