niedziela, 14 grudnia 2014

Keks potrójnie czekoladowy

1


Po długiej nieobecności spowodowanej wyjazdem do Polski, przedstawiam wszystkim keks bardzo smaczny i potrójnie czekoladowy. Wilgotne ciasto czekoladowe z kawałkami gorzkiej czekolady, pokryte grubą warstwą polewy czekoladowej. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowani i długo utrzymuje swoją świeżość. Idealnie zaprezentuje się na świątecznym stole. Polecam. 

Keks potrójnie czekoladowy 

Ciasto:
100 g gorzkiej czekolady
190 g mąki pszennej
20 g kakao
szczypta soli
5 g drożdży w proszku
4 jajka
280 g cukru pudru
100 g masła 
1 łyżka rumu
150 g kremówki 30%

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła

Prostokątną formę na keks wysmarować masłem i oprószyć mąką. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Czekoladę posiekać na kawałki. Do dużej misy wbić jajka, dodać cukier puder i ubić na gęstą i puszystą masę. Do masy przesiać mąkę, kakao, sól i drożdże. Całość delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na małych obrotach. Następnie dodać czekoladę, masło, rum i śmietanę. Całość wymieszać, przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez 50-60 minut. Gotowy keks całkowicie wystudzić, przełożyć na kratkę i polać czekoladą: w kąpieli wodnej roztopić czekoladę a następnie wymieszać ją dokładnie z masłem pokrojonym na małe kawałki. 


1 komentarz: