piątek, 19 czerwca 2015

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

3


Złote drożdżówki z truskawkami i słodką kruszonką. Wyglądają bardzo uroczo. Są łatwe w przygotowaniu. Niestety jak każde ciasto drożdżowe potrzebują czasu na wyrastanie, ale z odpowiednią organizacją czasu można je przygotować na popołudniowe spotkanie przy kawie. Ich cudowny zapach rozniesie się po całym domu. Polecam. 

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
7 g suchych drożdży
3/4 szklanki letniego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60 g roztopionego masła

Dodatkowo:
bułka tarta
świeże truskawki
1 jajko roztrzepane

Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru
50 g masła

W misie wymieszać mąkę z suchymi drożdżami i solą. Dodać mleko, cukier, jajka i masło. Wymieszać a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski oprószonej mąką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1.5 godziny). Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 9 równych części i uformować okrągłe kuleczki. Każdą z nich ułożyć w sporych odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Dnem szklanki wykonać wgłębienie w każdej bułeczce, nasypać do niej odrobinę bułki tartej i ułożyć po trzy truskawki. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką powstałą po roztarciu wszystkich składników między palcami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC i piec na złoto przez 20 minut. Gotowe wyjąć i wystudzić na kratce. 



3 komentarze: