piątek, 5 czerwca 2015

Sernik kajmakowy

3


Sernik inny niż wszystkie. Pieczony w kąpieli wodnej. Jest bardzo kruchy i suchy. Z wyglądu przypomina chałwę. Wierzch udekorowany przepyszną masą kajmakową i orzechami włoskimi. Można również wykorzystać solone orzeszki lub migdały. Polecam. 

Sernik kajmakowy

Składniki:
1 kg twarogu półtłustego
2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
300 g masy kajmakowej
1/3 szklanki cukru
4 jajka

Dodatkowo:
160 g masy kajmakowej
orzechy włoskie

W misie zmiksować ser twarogowy i budyń waniliowy. W kilku porcjach dodać cukier a następnie jajka. Zmiksować do połączenia składników. Na samym końcu dodać masę kajmakową i zmiksować do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Poziom niżej umieścić naczynie z gorącą wodą. Sernik piec przez 15 minut w 175ºC. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec jeszcze przez 90 minut. Gotowy wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie sernik wyjąć z tortownicy i przełożyć na talerz. Wierzch udekorować masą kajmakową oraz posiekanymi orzechami włoskimi. 




3 komentarze: