piątek, 26 czerwca 2015

Mus czekoladowy

1


Najzdrowszy i najmniej kaloryczny deser jaki tylko można przygotować samemu we własnym domu. Składa się tylko z trzech składników: gorzkiej czekolady, cukru pudru i wody po ciecierzycy z puszki. Deser ten idealnie sprawdzi się w diecie wegańskiej. Pomimo dużej ilości gorzkiej czekolady jest bardzo słodki. Puszysty i delikatny. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady. 

Mus czekoladowy 

Składniki:
150 g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
150 ml wody po ciecierzycy z puszki 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. Wodę po ciecierzycy umieścić w misie i ubić na sztywną pianę tak jak białka. Dodać cukier puder i zmiksować. Na koniec wlać płynną czekoladę i wymieszać bardzo delikatnie za pomocą łyżki. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki na kilka godzin aby stężał. Gotowy udekorować wiórkami z gorzkiej czekolady i od razu podawać. 

1 komentarz: