wtorek, 30 czerwca 2015

Sernik straciatella z advocatem

3


Sernik z dodatkiem advocatu oraz dużej ilości czekolady w środku i na zewnątrz. O jajecznym smaku i z ledwie wyczuwalnym alkoholem. Zdecydowanie różni się od tradycyjnych serników. Jest bardzo prosty do przygotowania, wystarczy zmiksować wszystkie składniki w misie. Sernik piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm dlatego jest niski, ale można wybrać mniejszą tortownicę np. o średnicy 20 cm i wtedy otrzymamy bardzo wysoki sernik. Polecam

Sernik straciatella z advocatem

Masa serowa:
750 g twarogu półtłustego
3/4 szklanki drobnego cukru
3 jajka
1 szklanka advocatu
 3 łyżki mąki pszennej
150 g gorzkiej czekolady np. chocolate chips

Polewa: 
100 g gorzkiej czekolady 
50 g masła

W misie umieścić twaróg, cukier, jajka, advocat, mąkę i całość krótko zmiksować do połączenia składników. Dodać gorzką czekoladę i wymieszać łyżką. Dno tortownicy o średnicy 20-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową przelać do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150ºC i piec przez 60-75 minut. Gotowy sernik studzić przez pierwsze 15 minut w zamkniętym piekarniku a następnie w lekko uchylonym. Całkowicie wystudzony wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjąć z tortownicy i polać czekoladą roztopioną z masłem w kąpieli wodnej. 



3 komentarze:

  1. Zajebisty ! Polecam wszystkie przepisy ! Marta

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest adwokat.. Jestem i ja :D Sernik wygląda naprawdę pysznie. Z resztą każdy sernik jest na swój sposób uroczy - i pyszny!

    OdpowiedzUsuń