Cudownie pachnące drożdżówki z waniliowego ciasta drożdżowego i konfitury truskawkowej wykonanej ze świeżych truskawek. W 100% domowej roboty. Ciasto bardzo wilgotne i puszyste. Długo utrzymuje świeżość. Zwinięte w charakterystyczny wzór skorupy ślimaka. Po upieczeniu wierzch bułeczek można udekorować cukrem pudrem lub lukrem. Polecam bardzo serdecznie.
Waniliowe drożdżówki z konfiturą truskawkową
Konfitura truskawkowa:
500 g świeżych truskawek
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka pasty z wanilii
1 łyżka soku z cytryny
Ciasto:
1 szklanka mleka
1 laska wanilii
110 g masła
1/3 szklanki cukru
2 duże jajka
10 g suchych drożdży
1/4 łyżeczki soli
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Konfitura truskawkowa: truskawki odszypułkować, pokroić w plasterki i umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać cukier, pastę z wanilii i sok z cytryny. Zagotować a następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować bez przykrycia przez 45 minut, aby cały sok wyparował i całość zgęstniała. Odstawić na bok i wystudzić.
Ciasto: w małym garnuszku umieścić mleko, masło i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Całość lekko podgrzać, tylko do rozpuszczenia masła. W razie konieczności przestudzić. Dodać cukier, jajka i dokładnie wymieszać. W misie wymieszać mąkę z drożdżami. Dodać płynną mieszankę i krótko wymieszać drewnianą łyżką. Za pomocą miksera z hakiem wyrobić na gładkie i jednolite ciasto. Przełożyć do miski oprószonej mąką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto krótko wyrobić na blacie oprószonym mąką. Prostokątną blachę np. o wymiarach 35x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z porcji odjąć około 150 g ciasta i rozwałkować na dnie blaszki. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm a następnie pociąć na 15 równych pasków. Każdy z nich posmarować konfiturą truskawkową i zwinąć. Gotowe ślimaczki ułożyć na rozwałkowanym cieście, jeden obok drugiego zachowując niewielkie odstępy. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 30-45 minut). Następnie piec na złoto w 200ºC bez termoobiegu przez 25 minut. Gotowe wystudzić i udekorować cukrem pudrem lub lukrem.
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe drożdżóweczki :-)
OdpowiedzUsuń