czwartek, 13 sierpnia 2015

Ciasto 3 Bit

2


Bardzo proste i szybkie ciasto bez pieczenia. Nie ma chyba takiej osoby, która nie słyszałaby o nim. Po całonocnym chłodzeniu w lodówce nie rozjeżdża się i można je pokroić na równe kawałki. Ja nie wytrzymałam do tego czasu więc ciasto widoczne na zdjęciu jest jeszcze lekko luźne. Ale za to jakie dobre. Nie ma nic lepszego od kajmaku i maślanego kremu budyniowego. Polecam. 

Ciasto 3 Bit

Składniki:
około 150 g herbatników
puszka mleka skondensowanego
 500 ml mleka
2/3 szklanki cukru
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
200 g masła
500 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka wody
wiórki z czekolady

Puszkę mleka skondensowanego umieścić w garnku, zalać wodą do całkowitego pokrycia, nakryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie puszkę wyjąć z wody i wystudzić. Na dnie prostokątnej blachy o wymiarach 25 x 30 cm ułożyć jedną warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować masę kajmakową z puszki, wyrównać i nakryć kolejną warstwą herbatników. W garnku zagotować 300 ml mleka i cukier. Resztę mleka zmiksować z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka i dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień i mieszać do czasu powstania gęstego i jednolitego budyniu. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodać w kilku porcjach budyń i zmiksować na gładki i jednolity krem. Gotowy przełożyć na herbatniki znajdujące się w blaszce, wyrównać i nakryć ostatnią warstwą herbatników. Żelatynę umieścić w małym garnuszku, zalać wodą i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać na bardzo małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia (nie doprowadzać do wrzenia) i ostudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na samym końcu dodać żelatynę i całość krótko zmiksować na małych obrotach miksera. Rozprowadzić na kremie budyniowym i pokryć wiórkami z gorzkiej czekolady. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. 

2 komentarze: