Przepyszne maślane ślimaczki z waniliowym crème pâtissière. Ciasto drożdżowe zawiera dużą ilość masła dlatego jest delikatne i długo zachowuje świeżość. Podczas pieczenia większość kremu wsiąka w ciasto dzięki czemu drożdżówki stają się wilgotne i aromatyczne. Oryginalne francuskie drożdżówki oprócz kremu waniliowego zawierają jeszcze rodzynki. Niestety w moim domu nikt ich nie lubi, dlatego postanowiłam z nich całkowicie zrezygnować. Oczywiście każdy może przygotować takie drożdżówki jakie lubi. Z rodzynkami lub bez. Udekorowane cukrem pudrem lub lukrem. Polecam ze szklanką mleka na śniadanie.
Maślane Pains aux Raisins
Crème pâtissière:
500 ml mleka
100 g cukru
5 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ciasto:
500 g mąki pszennej
65 g cukru
9 g suchych drożdży
5 jajek
60 ml wody
350 g roztopionego masła
Dodatkowo:
60 g rodzynków
1 jajko
1 łyżka mleka
cukier puder lub lukier
Crème pâtissière: w garnku zagotować 400 ml mleka i 50 g cukru. Żółtka ubić z resztą cukru na jasną i puszystą masę. Dodać mąkę, resztę mleka i dokładnie zmiksować. Przelać do gotującego się mleka, zmniejszyć ogień i cały czas mieszać do powstania gęstego i jednolitego kremu. Zdjąć z ognia, dodać ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać. Nakryć folią spożywczą (folia powinna dotykać kremu), odstawić do wystudzenia a następnie wstawić do lodówki.
Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem i suchymi drożdżami. Dodać wodę i lekko roztrzepane jajka. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto (około 5 minut). Nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i dodać do niego w kilku porcjach masło. Dalej wyrabiać do czasu, aż masło całkowicie połączy się z ciastem. Przełożyć do dużej misy, nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc . Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na kwadrat o bokach 35 cm i grubości około 0,5 cm. Na cieście rozsmarować krem waniliowy, posypać rodzynkami i podzielić na 12 równych pasków. Każdy pasek zwinąć jak roladę i ułożyć poziomo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odległości pomiędzy każdym kawałkiem. Całość nakryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę, do podwojenia objętości. Po tym czasie każdą bułeczkę lekko spłaszczyć, posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC bez termoobiegu. Piec na złoto przez 15-20 minut. Gotowe wystudzić i udekorować cukrem pudrem lub lukrem.
źródło przepisu
Crème pâtissière:
500 ml mleka
100 g cukru
5 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ciasto:
500 g mąki pszennej
65 g cukru
9 g suchych drożdży
5 jajek
60 ml wody
350 g roztopionego masła
Dodatkowo:
60 g rodzynków
1 jajko
1 łyżka mleka
cukier puder lub lukier
Crème pâtissière: w garnku zagotować 400 ml mleka i 50 g cukru. Żółtka ubić z resztą cukru na jasną i puszystą masę. Dodać mąkę, resztę mleka i dokładnie zmiksować. Przelać do gotującego się mleka, zmniejszyć ogień i cały czas mieszać do powstania gęstego i jednolitego kremu. Zdjąć z ognia, dodać ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać. Nakryć folią spożywczą (folia powinna dotykać kremu), odstawić do wystudzenia a następnie wstawić do lodówki.
Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem i suchymi drożdżami. Dodać wodę i lekko roztrzepane jajka. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto (około 5 minut). Nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i dodać do niego w kilku porcjach masło. Dalej wyrabiać do czasu, aż masło całkowicie połączy się z ciastem. Przełożyć do dużej misy, nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc . Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na kwadrat o bokach 35 cm i grubości około 0,5 cm. Na cieście rozsmarować krem waniliowy, posypać rodzynkami i podzielić na 12 równych pasków. Każdy pasek zwinąć jak roladę i ułożyć poziomo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odległości pomiędzy każdym kawałkiem. Całość nakryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę, do podwojenia objętości. Po tym czasie każdą bułeczkę lekko spłaszczyć, posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC bez termoobiegu. Piec na złoto przez 15-20 minut. Gotowe wystudzić i udekorować cukrem pudrem lub lukrem.
źródło przepisu
ależ one pysznie wyglądają! zapisuję do zrobienia
OdpowiedzUsuńPiękności!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Wyglądają super atrakcyjnie i apetycznie. Tak lekko i puszyście. Coś idealnego do porannej kawy :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń