sobota, 8 sierpnia 2015

Wuzetka

1


Moje ulubione ciasto. Pięknie prezentuje się na stole pokrojone w idealną kostkę i udekorowane bitą śmietaną. Ciasto jest bardzo czekoladowe, ale nie brakuje mu słodyczy. Jest bardzo proste w przygotowaniu. Składa się z dwóch kakaowych biszkoptów, przełożonych powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną. Wierzch pokryty jest polewą czekoladową i różyczkami z bitej śmietany. Ta wuzetka nadaje się na każdą okazję. Polecam. 

Wuzetka 

Biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać w kilku porcjach cukier puder i zmiksować do powstania gęstej i błyszczącej piany. Dodać żółtka, miksując krótko po każdym dodanym żółtku. Na koniec do masy przesiać mąkę pszenną z kakao i wlać ekstrakt waniliowy. Całość krótko wymieszać łyżką do połączenia składników. Dno kwadratowej blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do blachy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC bez termoobiegu. Piec do suchego patyczka przez 30-40 minut. Gotowy wystudzić, wyjąć z blachy i przekroić na dwie równe części.

Nadzienie:
powidła śliwkowe
500 ml śmietany kremówki 
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka wody

Na dnie blachy umieścić jeden blat biszkoptu. Na wierzchu rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych. W małym garnuszku umieścić żelatynę, zalać wodą i odstawić na 10 minut. Następnie rozpuścić na małym ogniu (nie doprowadzając do wrzenia) i odstawić do wystudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej żelatynę i całość delikatnie wymieszać (można najpierw dodać do żelatyny dwie łyżki ubitej śmietany, aby nieco ją rozrzedzić i ułatwić połączenie z resztą). Bitą śmietanę przełożyć na biszkopt posmarowany powidłami, wyrównać i przykryć drugim blatem biszkoptu. 

Polewa:
100 ml śmietany kremówki 36%
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka miękkiego masła

Kremówkę podgrzać na małym ogniu, zdjąć z ognia i dodać czekoladę połamaną na małe kawałki. Mieszać do czasu rozpuszczenia. Dodać miękkie masło i wymieszać do powstania gładkiej i błyszczącej polewy. Odstawić na kilka minut, aby przestygła. Następnie przelać na ciasto i dokładnie rozprowadzić na jego powierzchni. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wierzch udekorować bitą śmietaną. 

1 komentarz: