Lekkie, delikatne, szybkie i proste. Dwie warstwy biszkoptu przełożone bitą śmietaną i galaretką. Każdy smak i kolor galaretki pasuje do tego ciasta. Ja zdecydowałam się na czarną porzeczkę, truskawki, maliny i wiśnie. Wierzch ciasta można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.
Śmietanowiec na biszkopcie
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 mały cukier wanilinowy
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki gorącej wody
2 łyżki oleju
Przełożenie:
4 galaretki
1600 ml gorącej wody
650 ml kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Biszkopt: dno blachy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę (około 5-8 minut). Dodać olej, gorącą wodę i wymieszać. Na koniec w kilku porcjach dodać suche składniki i wymieszać do połączenia składników (można zmiksować na małych obrotach miksera). Przelać do blachy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC bez termoobiegu. Piec do suchego patyczka przez 25-30 minut. Gotowy biszkopt wystudzić i przekroić na dwa równe blaty.
Nadzienie: każdą galaretkę umieścić w kwadratowym lub prostokątnym pojemniku, zalać 400 ml gorącej wody i dokładnie rozpuścić. Wystudzić a następnie wstawić do lodówki aby stężała. Po tym czasie galaretki pokroić na równą kostkę i wyjąć z pudełek. Żelatynę zalać gorącą wodą, rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać wystudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać do połączenia. Na koniec dodać galaretkę i wymieszać. Jeden blat biszkoptu ponownie umieścić w blaszce. Na biszkopt przełożyć masę śmietanową z galaretkami, wyrównać i nakryć drugim blatem biszkoptu. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz