środa, 12 sierpnia 2015

Semifreddo z rabarbarem

1


Semifreddo czyli proste lody waniliowe z warstwą karmelizowanego rabarbaru. Wyglądają przepięknie. Są bardzo śmietankowe z dużą ilością wanilii. Tysiąc razy lepsze od gotowych lodów ze sklepu. Ich przygotowanie nie wymaga użycia maszynki do lodów. Przepis jest idealny dla osób które jej nie posiadają. Polecam. 

Semifreddo z rabarbarem

Karmelizowany rabarbar:
około 400 g rabarbaru
3/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka pasty z wanilii
odrobina różowego barwnika

Lody waniliowe:
5 żółtek 
120 g cukru pudru
500 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżeczki pasty z wanilii

Karmelizowany rabarbar: średniej wielkości keksówkę (np. o wymiarach 25 x 13 x 7 cm) wyłożyć grubą warstwą foli spożywczej. Rabarbar pociąć na paski pasujące do wymiarów dna blaszki. W szerokim garnku zagotować wodę z cukrem i pastą waniliową. Na jego dnie ułożyć rabarbar (jeden obok drugiego, tworząc pojedynczą warstwę). Całość ponownie zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i wystudzić. Można dodać odrobinę różowego barwnika spożywczego, aby kolor był intensywniejszy. Rabarbar odcedzić z syropu i ułożyć na dnie blaszki. 

Lody waniliowe: w misie utrzeć żółtka i 100 g cukru pudru na jasną i puszystą masę. W drugiej misie umieścić kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i pastę z wanilii. Całość zmiksować do powstania gęstego i sztywnego kremu. Krem dodać w kilku porcjach do masy jajecznej, mieszając krótko do połączenia składników. Gotową mieszankę przełożyć do metalowej formy z rabarbarem, wyrównać i szczelnie zawinąć folią spożywczą. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin lub całą noc. Lody wyjąć z zamrażarki na 15 minut przed podaniem, aby odrobinę zmiękły. 


1 komentarz: