Przepyszny torcik korzenny z konfiturą morelową i dużą ilością czekolady. Idealny na zbliżające się święta i Sylwester. Na dodatek jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Każdy kto nie ma czasu a chce zachwycić swoich gości, zarówno wyglądem jak i smakiem ciasta, powinien skorzystać z tego przepisu. Torcik jest tak dobry, że można go piec przez okrągły rok, nie tylko w okresie świątecznym. Przecież nigdzie nie jest napisane ani powiedziane, że przyprawy korzenne nadają się do wypieków, tylko w okresie zimowym. Można z nich korzystać przez okrągły rok. Polecam bardzo serdecznie.
Czekoladowy torcik korzenny
Ciasto:
115 g mąki pszennej
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
150 g gorzkiej czekolady
125 g miękkiego masła
125 g drobnego cukru
4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
1 łyżka likieru amaretto
3/4 szklanki konfitury morelowej
Dno blachy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wystudzić. Miękkie masło utrzeć ze 100 g cukru na jasną i puszystą masę. Nie przerywając mieszania dodać w kilku porcjach żółtka a następnie czekoladę, likier amaretto i mąkę pszenną przesianą z przyprawą korzenną. Wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec 25 g drobnego cukru. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać a następnie przelać na dno blachy. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC bez termoobiegu. Piec przez 30-40 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wystudzić a następnie przeciąć na dwa równe blaty. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, posmarować konfiturą morelową i nakryć drugim blatem ciasta. Wierzch i boki ciasta pokryć polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
120 g gorzkiej czekolady
40 g miękkiego masła
kilka gwiazdek marcepanowych
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej a następnie wymieszać do otrzymania gładkiej i lśniącej polewy. Wystudzić, rozsmarować na cieście i udekorować marcepanowymi gwiazdkami. Przechowywać w lodówce do kilku dni. Ciasto wyciągnąć z lodówki na kilka godzin przed podaniem, aby zmiękło i osiągnęło temperaturę pokojową.
0 komentarze:
Prześlij komentarz