Kruche ciasto upieczone w kształcie mini kubeczków, wypełnionych po same brzegi chrupiącym nadzieniem orzechowym. Uwielbiam ciasta z orzechami włoskimi a ich połączenie z kruchym ciastem jest według mnie najlepszym jakie można stworzyć. Babeczki są bardzo proste w wykonaniu a najwięcej czasu zajmuje wylepienie ciastem foremki na 24 mini babeczki. Długo zachowują świeżość i kruchość. Można je przechowywać przez kilka dni lub zamrozić w szczelnym pojemniku, dzięki czemu starczą nam na dłużej i będą pod ręką. Polecam bardzo serdecznie.
Kruche orzechowe kubeczki
Ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
2 żółtka
100 g cukru pudru
szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w misie, zagnieść i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Blaszkę na 24 mini babeczki wysmarować masłem i opószyć mąką. Schłodzone ciasto podzielić na 24 równe części i każdą z nich wylepić wgłębienia w metalowej blaszce. Całość nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do czasu przygotowania nadzienia.
Nadzienie:
1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich
2/3 szklanki drobnego cukru
1 roztrzepane jajko
15 g roztopionego masła
2 łyżeczki ekstrakty z wanilii
kilka orzechów do dekoracji
Orzechy włoskie i cukier zmiksować w malakserze na drobny piasek. Przesiać do miski, dodać roztrzepane jajko, roztopione masło, ekstrakt z wanilii i całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Masę orzechową przełożyć do foremki wylepionej ciastem, napełniając każde wgłębienie po same brzegi. Na górze umieścić połówki orzechów, wciskając je lekko w nadzienie. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i piec na złoto przez 20-25 minut. Gotowe i jeszcze gorące przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz