Przepyszne ciasteczka miodowe. Są bardzo kruche a zamknięte w metalowej puszce, długo zachowują świeżość. Ciasto idealnie nadaje się do wycinania i odciskania wzorów. Podczas pieczenia zachowuje odbite kształty. Polecam bardzo serdecznie.
Miodowe ciasteczka
Składniki:
250 g mąki pszennej
1 jajko
90 g cukru pudru
2 łyżki płynnego miodu
125 g zimnego masła
1 łyżka przyprawy do piernika
Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić na elastyczne ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godzin. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i za pomocą stempelka z ciasta wykroić okrągłe ciasteczka. Przełożyć na blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec na złoto przez 10-15 minut. Gotowe wystudzić na kratce. Przechowywać do 2 tygodni w szczelnym pojemniku lub w puszce.
Miodowe ciasteczka
Składniki:
250 g mąki pszennej
1 jajko
90 g cukru pudru
2 łyżki płynnego miodu
125 g zimnego masła
1 łyżka przyprawy do piernika
Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić na elastyczne ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godzin. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i za pomocą stempelka z ciasta wykroić okrągłe ciasteczka. Przełożyć na blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec na złoto przez 10-15 minut. Gotowe wystudzić na kratce. Przechowywać do 2 tygodni w szczelnym pojemniku lub w puszce.
0 komentarze:
Prześlij komentarz