środa, 2 grudnia 2015

Ptysie z pianką (bezą włoską)

2


Przepyszne ptysie z dużą ilością słodkiej bezowej pianki. Smakują jak ciepłe lody. A nawet lepiej. Zamiast wafelka jest ciasto parzone a zamiast polewy jest cukier puder. Piankę można również przygotować w wersji owocowej. Wodę wystarczy zastąpić owocowym puree(owoce należy zagotować z cukrem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek). Dalej wystarczy postępować zgodnie z przepisem. Te ciastka sprawią dużą radość nie tylko dzieciom, ale również i dorosłym. Idealnie nadadzą się na dziecięce przyjęcia urodzinowe. Polecam. 

Ptysie z pianką (bezą włoską) 

Ciasto parzone:
250 ml wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
cukier puder

W garnku umieścić wodę z masłem i zagotować. Na gotujący się wrzątek wsypać mąkę i całość energiczne wymieszać do powstania gładkiego i jednolitego ciasta odchodzącego od ścianek garnka. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do wystudzonej masy dodać w kilku porcjach jajka i całość dokładnie zmiksować na gładką i jednolitą masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć na blaszkę, zachowując spore odstępy pomiędzy każdą porcją ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec na złoto przez 25-30 minut. Gotowe wystudzić na kratce, przekroić wzdłuż na dwie części i napełnić kremem. 

Pianka z bezy włoskiej:
240 g drobnego cukru
100 ml wody
4 białka
40 g  drobnego cukru
odrobinę różowego barwnika

W garnku z grubym dnem umieścić termometr cukierniczy, 240 g drobnego cukru i 100 ml wody. Całość wymieszać, zagotować a następnie zmniejszyć ogień i doprowadzić do 118ºC. Białka ubić z 40 g cukru na sztywną pianę. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i pomału, ciągłym strumieniem wlać do nich gorący syrop cukrowy. Miksować dalej, na najwyższych obrotach miksera przez 5 minut do czasu, aż powstanie bardzo gęsta i błyszcząca pianka. Na koniec dodać odrobinę różowego barwnika i delikatnie wymieszać. Pianę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, wycisnąć na jednej połowie ciastka ptysiowego, nakryć drugą połową ciastka i posypać cukrem pudrem.   


2 komentarze:

  1. przepiękne, na pewno także przesmaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo! Ptysie są bardzo słodkie i smaczne :) Pozdrawiam

      Usuń