czwartek, 3 grudnia 2015

Eklerki kawowe

0


Klasyczne ciasto parzone z kawowym kremem budyniowym i błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo proste do wykonania we własnym domu a smakują jak z najlepszej paryskiej cukierni. Oczywiście kawy dodajemy do kremu wedle własnego uznania i tego jaki smak chcemy uzyskać - bardzo mocny jak espresso czy delikatny jak cappuccino. Polecam

Eklerki kawowe 

Ciasto parzone:
250 ml wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka

W garnku umieścić wodę z masłem i zagotować. Do wrzątku wsypać mąkę i całość energiczne wymieszać do powstania gładkiego i jednolitego ciasta odchodzącego od ścianek garnka. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do wystudzonej masy dodać w kilku porcjach jajka i całość dokładnie zmiksować na gładką i jednolitą masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć na blaszkę pojedyncze paski, zachowując spore odstępy pomiędzy każdą porcją ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec na złoto przez 25-30 minut. Gotowe wystudzić na kratce, przekroić wzdłuż na dwie części i napełnić kremem. 

Krem kawowy:
400 ml mleka
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
6 żółtek
40 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru
1 duży cukier wanilinowy
100 g miękkiego masła

W małym garnuszku zagotować mleko z kawą rozpuszczalną. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać obie mąki i wymieszać do połączenia składników. Do masy jajecznej wlać gorące mleko, cały czas energicznie mieszając, aby masa jajeczna nie ścięła się. Przelać do garnka i zagotować. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszać do powstania gęstego budyniu. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. W misie utrzeć miękkie masło i cały czas mieszając dodać do niego w kilku porcjach zimny budyń. Miksować do powstania gęstego i jednolitego kremu. Krem nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć na dolnej części każdego przekrojonego ciastka. Nakryć drugą częścią i posmarować z wierzchu czekoladową polewą.    

Polewa czekoladowa:
50 g gorzkiej czekolady
20 g masła
1 łyżka mleka
1 łyżka śmietany kremówki

Wszystkie składniki umieścić w misie i rozpuścić nad kąpielą wodną. Wymieszać dokładnie do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Wierzch każdego eklerka posmarować (polać) czekoladową masą.

0 komentarze:

Prześlij komentarz