poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Babka kakaowo-migdałowa z kawałkami czekolady

2


Przepyszne i bardzo aromatyczne ciasto kakaowo-migdałowe z dodatkiem czekoladowych drobinek. Przepis na to ciasto nalazłam w internecie na stronie BBC good food a jego autorką jest Ruby Tandoh, uczestniczka Brytyjskiego Turnieju Wypieków. Jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Zalicza się do tych cięższych i wilgotniejszych ciast ucieranych. Upiekłam je w dużej okrągłej formie, przez co otrzymałam dosyć niskie ciasto składające się z dwóch warstw: kakaowej i migdałowej. Można je również upiec w formie tradycyjnego ciasta marmurkowego. Wystarczy użyć prostokątnej keksówki, napełnić ją ciastem (naprzemiennie kakaowym i migdałowym) i w kilku miejscach delikatnie zamieszać widelcem, dzięki czemu w cieście powstaną fantazyjne wzorki. Do dekoracji ciasta wykorzystałam cukier puder. Czekoladowe ciasto, czekoladowe drobinki i czekoladowa polewa to moim zdaniem już za dużo czekolady jak na to ciasto. Jednak prawdziwym czekoladoholikom na pewno zasmakuje dodatkowa ilość czekolady. Polecam bardzo serdecznie. 

Babka kakaowo-migdałowa z kawałkami czekolady

Składniki:
180 g miękkiego masła
225 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g mąki pszennej
75 g mąki migdałowej
3 duże jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki ciepłej wody
100 g czekoladowych drobinek

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, miksując dokładnie po każdym jednym dodanym. Do masy dodać mleko, ekstrakt z migdałów, mąkę migdałową przesianą z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Całość krótko zmiksować do połączenia składników. Podzielić na dwie części, równe lub jedną większą a drugą mniejszą. W małej miseczce dokładnie wymieszać kakao z wodą a następnie dodać do jednej części ciasta (u mnie była to mniejsza część) i dokładnie wymieszać. Do obu ciast wsypać czekoladowe drobinki ( dowolną ilość) i wymieszać. Prostokątną keksówkę lub okrągłą formę z kominem wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC bez termoobiegu. Piec około 40 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka.  Gotową babkę wystudzić i posypać cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. wygląda przepysznie i do tego wspaniale się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Cieszę się, że zwykła babka może zachwycać swoim smakiem i wyglądem :) Pozdrawiam

      Usuń