Bardzo puszysty i delikatny sernik, który konsystencją przypomina tradycyjny sernik japoński. Dzięki kąpieli wodnej równo rośnie i jest odpowiednio nawilżony. Zdecydowanie różni się od tradycyjnych polskich serników, jednak jest naprawdę bardzo dobry i myślę, że zasmakuje każdemu. Najlepiej smakuje posypany dużą ilością cukru pudru. Polecam bardzo serdecznie.
Sernik puszysty jak chmurka
Składniki:
8 jajek
1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
16 g cukru wanilinowego
1 kg zmielonego twarogu półtłustego
100 g roztopionego masła
40 g budyniu waniliowego w proszku
2 łyżki mąki pszennej
250 ml śmietany kremówki 36%
Blachę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając dodać w kilku porcjach twaróg. Następnie dodać roztopione masło, budyń w proszku, mąkę pszenną i całość krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno i przełożyć do masy serowej. Kremówkę również ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Całość delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników, przelać do blachy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC bez termoobiegu. Na dnie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Piec około 70 minut do czasu, aż sernik wyrośnie i nabierze złotego koloru. Gotowy całkowicie wystudzić w piekarniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wygląda absolutnie cudownie :)
OdpowiedzUsuńW piątek oglądałam takie talerzyki :)
Dziękuje bardzo :) Talerzyki są absolutnie cudowne :) Muszę jeszcze zaopatrzyć się w taką niebieską paterę do kompletu :) Pozdrawiam
UsuńZrobiłam :-) wyszedł pyszny, wilgotny i rozplywajacy się w ustach. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i polecam się na przyszłość :) Pozdrawiam
UsuńWitam, czy zamiast masła mogę zwiększyć ilość kremówki???Mój ser ma już sporo zawartości tłuszczu sam w sobie
OdpowiedzUsuńW takim razie proponuje dodać tylko odrobinę masła lub całkowicie z niego zrezygnować. Większa ilość kremów może wpłynąć niekorzystnie na konsystencję sernika.Pozdrawiam.
Usuń