piątek, 1 kwietnia 2016

Babka drożdżowa z rodzynkami

0


Klasyczne ciasto drożdżowe z rodzynkami, upieczone w metalowej formie do babki z kominem. Bardzo wilgotne i puszyste ciasto. Jest wysokie, więc należy piec je na najniższej półce w piekarniku. Mój piekarnik jest zdecydowanie za niski, jak na tak wysokie ciasta. Wierzch babki można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą lub lukrem. Z każdym dodatkiem będzie przepyszna. Polecam bardzo serdecznie.

Babka drożdżowa z rodzynkami

Składniki:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
21 g suchych drożdży
6 żółtek
1 jajko
szczypta soli
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
125 g roztopionego masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
150 g rodzynków

W misie wymieszać mąkę pszenną z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki a na koniec roztopione masło i rodzynki. Wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do nowej misy oprószonej mąką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i przełożyć do metalowej formy z kominem, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Nakryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.  Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC bez termoobiegu i piec na złoto przez około 30 minut. Gotową wystudzić na kratce i dowolnie udekorować. 



0 komentarze:

Prześlij komentarz