piątek, 8 kwietnia 2016

Seromak

0


Seromak czyli połączenie makowca z sernikiem. Upieczony na kruchym cieście i posypany dużą ilością cukru pudru. Po upieczeniu bardzo długo zachowuje świeżość. Niestety jest dosyć pracochłonny w przygotowaniu, ale jego smak na pewno wynagrodzi nam każdą minutę spędzoną w kuchni. Seromak zazwyczaj piecze się w okolicach świąt Bożonarodzeniowych, jednak nada się on również i na weekendowe spotkanie w gronie znajomych. Najważniejsze, żeby piec takie ciasta jakie lubimy najbardziej, niezależnie od okazji i pory roku. Polecam bardzo serdecznie. 

Seromak

Kruche ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru pudru
60 g zimnego masła
1 żółtko

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie i jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut.  Kwadratową blachę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na dnie blachy, ponakłuwać widelcem i podpiec na złoto przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC bez termoobiegu. Gotowe ciasto odstawić do wystudzenia a w tym czasie przygotować masę makową.

Masa makowa:
2 szklanki zmielonego suchego maku
1/2 szklanki drobnego cukru
2 żółtka
50 g rodzynków
50 g orzechów włoskich
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
2 białka 

Mak zalać gorącą wodą, nakryć pokrywką i odstawić do wystudzenia. Po tym czasie mak dokładnie odsączyć z nadmiaru wody. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać mak, rodzynki, orzechy włoskie, bułkę tartą i ekstrakt z migdałów. Całość wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć do masy makowej i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Gotową masę rozsmarować na cieście i przygotować masę serową.

Masa serowa:
75 g miękkiego masła
1 szklanka drobnego cukru
2 żółtka
600 g zmielonego twarogu półtłustego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 białka

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać żółtka i dokładnie zmiksować. Następnie dodać w kilku porcjach twaróg oraz mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Gotową masę serową rozprowadzić na masie makowej i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC bez termoobiegu i piec przez 60 minut. Gotowy sernik wystudzić a następnie pokryć cukrem pudrem lub lukrem. 

źródło przepisu


0 komentarze:

Prześlij komentarz