piątek, 15 kwietnia 2016

Babka kokosowa na kwaśnej śmietanie

0


Prosta i bardzo smaczna babka kokosowa z dodatkiem kwaśnej śmietany. Udekorowana lukrem i wiórkami kokosowymi. Długo utrzymuje świeżość. Polecam bardzo serdecznie. 

Babka kokosowa na kwaśnej śmietanie

Składniki:
120 g miękkiego masła
1 i 1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
1/2 szklanki wiórków kokosowych

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W osobnej misie utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka i dokładnie zmiksować. Dodać sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Dodać w kilku porcjach mąkę i kwaśną śmietanę - najlepiej naprzemiennie. Całość krótko zmiksować do połączenia składników. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Ciasto przełożyć do metalowej formy, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC  bez termoobiegu i piec około 60 minut. Gotową babkę wystudzić na kratce a następnie udekorować np. lukrem i wiórkami kokosowymi. 



0 komentarze:

Prześlij komentarz