Prosta i bardzo smaczna babka kokosowa z dodatkiem kwaśnej śmietany. Udekorowana lukrem i wiórkami kokosowymi. Długo utrzymuje świeżość. Polecam bardzo serdecznie.
Babka kokosowa na kwaśnej śmietanie
Składniki:
120 g miękkiego masła
1 i 1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W osobnej misie utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka i dokładnie zmiksować. Dodać sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Dodać w kilku porcjach mąkę i kwaśną śmietanę - najlepiej naprzemiennie. Całość krótko zmiksować do połączenia składników. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Ciasto przełożyć do metalowej formy, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC bez termoobiegu i piec około 60 minut. Gotową babkę wystudzić na kratce a następnie udekorować np. lukrem i wiórkami kokosowymi.
0 komentarze:
Prześlij komentarz