niedziela, 6 kwietnia 2014

Ciastka orzechowe

0


Idealne dla wielbicieli masła orzechowego i czekolady. Sam zapach który rozchodzi się po domu podczas ich pieczenia jest naprawdę niesamowity. Bardzo serdecznie polecam. 

Ciastka orzechowe z czekoladą

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka masła orzechowego
60 g masła miękkiego masła
1 szklanka brązowego cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
240 g czekoladowych drobinek  (chocolate chips)

W misce utrzeć zwykłe masło z masłem orzechowym, cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać jajka dokładnie mieszając po każdym jednym dodanym. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną a następnie dodać do masy i wymieszać do połączenia składników. Na sam koniec dodać czekoladowe drobinki i całość wymieszać łyżką. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować kule, następnie lekko je spłaszczyć i ułożyć na papierze w odstępach 3 cm od siebie. Piec w 180 stopniach z termoobiegiem  przez 15 minut do brązowego koloru. Gotowe studzić na kratce. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz