Makaroniki, które pierwszy raz w życiu upiekłam. Bardzo długo przymierzałam się do ich przygotowania. Cały czas to odwlekałam z myślą, że są bardzo trudne i pracochłonne. Dziś stwierdzam, że dobry przepis i dokładna waga to rzecz najważniejsza. Do ideału jeszcze im daleko ale pomimo tego są naprawdę bardzo smaczne.
Kawowe makaroniki
Na makaroniki:
35 g cukru
120 g białek w temp. pokojowej
1/2 laski wanilii
150 g cukru (na syrop)
1/2 szklanki wody
150 g mąki migdałowej
150 g cukru pudru
brązowy barwnik spożywczy
ekstrakt kawowy
Na krem:
85 g kremówki 30%
60 g gorzkiej czekolady
60 g mlecznej czekolady
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
15 g miękkiego masła
Makaroniki: Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia, matą silikonową lub teflonową. Do miski przesiać cukier puder i mąkę a następnie dodać 60 g białek i całość delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. W małym garnuszku umieścić 150 g cukru, ziarenka z laski wanilii i pół szklanki wody. Gotować na średnim ogniu bez mieszania do momentu aż masa osiągnie 118 stopni. W międzyczasie w drugiej misce ubić na sztywno 60 g białek z 35 g cukru. Gdy masa cukrowa osiągnie zamierzaną temperaturę delikatnie wlać ją do ubitych białek. Całość mieszać 3 minuty aż masa ładnie się połączy. Dodać barwnik spożywczy, ekstrakt kawowy i szybko wymieszać. Następnie dodać wcześniej przygotowaną pastę z mąki migdałowej i znowu szybko ale delikatnie wymieszać. Całą masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na matę w równej odległości małe krążki. Odstawić na 1 godzinę po to by na wierzchu makaroników pojawiła się skorupka. Po tym czasie piec w 180 stopniach bez termoobiegu przez 10-15 minut. Gdyby temperatura była za wysoka i makaroniki za szybko zmieniały by kolor na brązowy można piec przez 10 minut w 180 stopni a następnie zmniejszyć do 100 stopni i piec kolejne 5 minut. Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia a gdy już będą zimne odkleić od maty.
Krem czekoladowo-kawowy: Czekoladę drobno posiekać a następnie wrzucić do miski z kawą rozpuszczalną i wymieszać. Kremówkę zagotować w garnuszku na małym ogniu i dodać do czekolady. Wymieszać aż cała czekolada się rozpuści. Po chwili dodać miękkie masło i zmiksować na małych obrotach aż krem osiągnie gładką i jednolitą konsystencję. Zimnym kremem przełożyć ciasteczka i złożyć. Wierzch ciasteczek pomalować mocną kawą rozpuszczalną. Przechowywać w lodówce.
źródło przepisu na makaroniki
0 komentarze:
Prześlij komentarz