poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Sernik krakowski

0


Jeden z moich ulubionych serników. Wiele osób przygotowuje go w wersji z rodzynkami i polewą lukrową, ja jednak wole wersje bez rodzynek. Sernik jest strasznie puszysty i podczas pieczenia bardzo podwaja swoją objętość. Niestety jest również bardzo wrażliwy na zmianę temperatury przez co opada kiedy za szybko "wyjdzie" z piekarnika. Jest to jednak jego jedyna wada która na szczęście nie ma żadnego wpływu na smak który jest naprawdę obłędny. Idealny do popołudniowej kawki. 

Sernik krakowski 

Kruchy spód: 
3  szklanki mąki 
5 łyżek cukru
250 g masła
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko roztrzepane do posmarowania

Masa serowa wg Pierre Herme :
1 kg zmielonego twarogu
8 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
100 g miękkiego masła pokrojonego w kostkę
200 g cukru
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej

 Kruchy spód: Prostokątną blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni bez termoobiegu z pieczeniem góra dół. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier, masło, żółtka i szybko wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. 1/3 ilości ciasta rozwałkować cienko na papierze, za pomocą radełka pociąć w cienkie paski i wstawić do lodówki na 30 min. Resztę ciasta rozwałkować, wyłożyć na dnie blaszki a następnie ponakłuwać wierzch widelcem i również wstawić na 30 minut do lodówki aby się schłodziło. Po tym czasie ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec przez 15 minut. 

Masa serowa: Miękkie masło ubić z 150 g cukru i cukrem waniliowym. Ucierając dodać na przemian po 1 żółtku i po 3 łyżkach sera oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszać do momentu aż masa będzie gładka. W drugiej misce ubić białka z 50 g cukru na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać.  Gotową masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciasta i posmarować roztrzepanym jajkiem. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 stopni. Sernik  wstawić do piekarnika i piec przez 60-80 minut aż wierzch równo wyrośnie i osiągnie brązowy kolor. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i studzić sernik przez godzinę w zamkniętym piekarniku. Następnie uchylić drzwiczki i całkowicie wystudzić. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Zimny wstawić do lodówki na całą noc. Przechowywać w lodówce. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz