sobota, 12 kwietnia 2014

Kakaowa rolada z malinami

0


Biszkopt czekoladowy, krem śmietankowy i maliny. Idealne połączenie które na pewno każdemu przypadnie do gustu. Rolada bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Biszkopt bardzo ładnie i równo rośnie a co najważniejsze nie kruszy się i nie łamie przy zwijaniu. Serdecznie polecam. 

Kakaowa rolada z malinami


Biszkopt: 
4 jajka ( białka i żółtka oddzielnie)
1 łyżka zimnej wody
60 g cukru
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
20 g gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem: 
250 ml śmietanki kremówki 36%
1/2 szklanki cukru pudru
250 g serka mascarpone
maliny
cukier puder do oprószenia

Dużą płaską blachę taką z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180ºC bez termoobiegu. W dużej misce ubić białka z 1 łyżką zimnej wody. Pod koniec ubijania dodać małymi porcjami cukier i dalej ubijać do powstania gładkiej i sztywnej piany. Następnie dodać do masy po jednym żółtku i dokładnie mieszać na małych obrotach miksera. Na sam koniec przesiać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Masę wylać równomiernie na dno blachy i wstawić do piekarnika. Piec 15 minut lub do tzw suchego patyczka ( biszkopt po upieczeniu musi być wilgotny i miękki a nie wysuszony ). Na blacie kuchennym rozłożyć dużą i czystą bawełnianą ściereczkę. Biszkopt przełożyć na ściereczkę ( najprościej przechylić blachę a następnie rzucić nią delikatnie na blat tak aby biszkopt znalazł się pod blachą). Delikatnie zdjąć papier i razem ze ściereczką zwinąć roladę. Odczekać aż ciasto ostygnie i w tym czasie przygotować krem. Zimą kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec dodać serek mascarpone i krótko zmiksować. Zimny biszkopt rozwinąć i wyłożyć na nim równo krem. Na wierzchu poukładać maliny i całość znowu zwinąć ale tym razem tylko sam biszkopt. Biszkopt przykryć ściereczką lub zawinąć w papier do pieczenia i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch rolady posypać cukrem pudrem i pokroić ostrym nożem. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz