czwartek, 3 kwietnia 2014

Puszysta babka piaskowa

0


Bardzo puszysta i delikatna dzięki długiemu i dokładnemu mieszaniu pojedynczych składników, które dodajemy do masy. Pięknie rośnie w piekarniku i nie opada. Babka idealna. Polecam bardzo serdecznie. 

Puszysta babka piaskowa

Składniki: 
200 g masła
1 i 1/4 szklanki cukru
4 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany kremówki 36%
1 łyżka soku z cytryny
cukier puder do posypania

Masło, jajka i kremówkę wyjąć wcześniej z lodówki by ogrzały się do temperatury pokojowej. Formę na babkę o śr 22 cm dokładnie wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Piekarnik ustawić na 180ºC bez termoobiegu z grzaniem góra i dół. W jednej misce wymieszać obie mąki i proszek do pieczenia. W drugiej misce umieścić miękkie masło z cukrem i ubijać mikserem na wysokich obrotach przez minimum 10 minut. Stopniowo dodać jajka dokładnie mieszając przez 3 minuty po każdym dodanym jajku. Do ubitej masy dodać połowę mąki i kremówki a następnie delikatnie wymieszać mikserem do połączenia się składników. Dodać resztę mąki i kremówki oraz sok z cytryny i ponownie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię za pomocą łyżki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 minut, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru lub do tzw suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i zostawić na blacie do przestudzenia na 10 minut. Następnie formę z babką odwrócić do góry dniem i wyłożyć na talerz. Babka bez problemu powinna wyjść. Gdyby było inaczej wystarczy lekko postukać w formę. Udekorować cukrem pudrem lub ulubioną polewą. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz